top of page

VZROKI OSTEOPOROZE

Osteoporoza je najpogostejše metabolno obolenje kosti, pri katerem pride do zmanjšanja gostote kosti. Najpogostejše komplikacije so zlom vretenc in stegnjenice. Sigurno obstaja genetska predispozicija za nastanek osteoporoze, a vzroki so tudi v pretirani uporabi kortikosteroidnih zdravil, hipertiroidizem, sladkorna, nizka raven spolnih hormonov.


ZNAKI: Bolečina v hrbtenici, ki se lahko širi vzdolž živca, ki ostane vkleščen zaradi spusta vretenca v hrbtenici in deformacije hrbtenice.


ALOPATSKA (URADNA) TERAPIJA: Mnogo let so osteoporozo povezovali z znižanjem kalcija in neustrezno fiksacijo tega v kosti. Terapija je temeljila na dodajanju kalcija, na hrani bogati z mlečnimi izdelki in jemanjem hormona kalcitonina, ki stimulira fiksacijo kalcija v kosti. Po mnogih letih se je ugotovilo, da je ključen vzrok nizka raven spolnih hormonov estrogenov. Zato se ženskam v menopavzi svetuje tudi nadomestno hormonsko terapijo.


V RAZMISLEK:

·         Nadomestni hormoni samo zavrejo nastanek osteoporoze in jo ne preprečijo.

·         Ženske, ki trpijo za osteoporozo, so kazale rizične faktorje že v mladosti.


NATUROPATSKA TERAPIJA.

Kot spodbujevalec za fiksacijo kalcija v kosti služi predvsem nežna vadba. Takšna kjer pride do vertikalnih dražljajev na kost. Plavanje in vadba v sedečem ali ležečem položaju ne koristi v ta namen. Potrebno je delovanje gravitacijske sile na kost, torej hoja, lahek tek, vaje z lastno težo. Izogibati pa se je potrebno tudi prekomernemu obremenjevanju z utežmi.


Za fiksacijo kalcija v kosti je potreben vitamin D, ki se tvori v koži in se kasneje aktivira v bistveno močnejšo snov najprej v jetrih in nato v ledvicah. Torej se je potrebno izpostavljati soncu v srednjem delu dneva, vsaj pol ure dnevno, brez sončnih očal.


Zadostne količine kalcija v krvi ne rešujejo težave in so v mejah normale tudi pri osteoporozi. Ta je potreben za delovanje mišic, torej tudi srca in koagulacijo krvi in ne polni kosti. Hrana bogata z mlečninami torej še poslabša težavo, ker s kislimi ostanki povzročajo padec pH tkiv.



Zelo pomembna prioriteta našega organizma je držanje pH krvi v rahlo bazičnem stanju med 7,39-7,41. Telo regulira najprej pH krvi s pomočjo rezerv natrija, fosforja...Če acidoza vztraja, izgubljamo tudi pomlajevalni rastni hormon in kot zadnji mehanizaem telesa za uravnavanje pH se akivira mobilizacija kalcija iz kosti.


Osteoporoza je torej spodbujena s sedečim načinom življenja, pretirano kislotvorno hrano.

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page