top of page

IRIDOLOŠKI ZNAKI PRI ALERGIJI

Pregledamo najprej konstitucijske znake, za katere veljajo določene šibkosti, ki pa se pri osebi lahko izrazijo ali ne. Če je prišlo do nastanka alergije, nam pove, da je v enem delu življenja osebe prišlo do vdora zunanjih dejavnikov, ki so porušili notranje ravnovesje.


Modrooki ljudje (limfatična konstitucija) so bolj občutljivi na razvoj alergij, ker imajo tudi bolj reaktiven imunski sistem in občutljivejše sluznice.


Prisotnost vzporednih tankih žilic v beločnici, ki so usmerjene proti zenici, nam govori, da imamo pred seboj osebo alergijske diateze. Za katero so značine alergije ali intolerance na zunanje dejavnike ali na živila.


Prisotnost tofov (nakopičenja, ki zgledajo kot kosmi vate) na obrobju šarenice govori o slabšem čiščenju limfe. V primeru dihalnih alergij je to znak slabšega čiščenja dihalne sluznice.


Prisotnost vijugastih vlaken v šopu na delu šarenice nam da podatek, da imamo osebo s tuberkulinsko diatezo. Ti imajo po naravi občutljivejši dihalni sistem in na psihičnem nivoju se zelo hitro naveličajo.


Če so vidni krčni obroči  ali/in žarki nam da informacijo, da imamo osebo z distonično diatezo, ki je po naravi nagnjena k hitri izgubi mineralov. Najpogosteje magnezija. Kar povzroča pri astmatiku prekomerno krčenje gladke muskulature  v bronhijih.


Pregledamo tudi prisotnost pigmentov, ki nam dajo dodatne informacije o vplivu okolja na osebo, ki jo imamo pred seboj.


Rjavi pigmenti usmerijo našo pozornost na jetra in potrebo po čiščenju organizma. Lahko nam govorijo tudi o zadržani jezi, ki je ostala »zaklenjena« v dihalih.


Bež barva govori o preobremenjeni vranici, kar po TKM pove, da je oseba zaskrbljena.


Svetlo rumena barva je v povezavi z ledvicami in globokimi strahovi.


Črna pa s pljuči in žalostjo.


Briliantno rumeno-oranžna barva nakazuje, da nadledvična žeza ne deluje optimalno in ne zloča dovolj kortizola, ki naravno blaži vnetja.


Oranžni madeži pa nas usmerijo v težave v spolnem življenju osebe.


Še naprej lahko pregledamo, če so na področju pljuč v šarenici prisotne odprtine, redčitve vlaken, prečna vlakna, križanje krčnih obročev, razbeljena področja, vneta vlakna.






4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page