top of page

ALERGIJE IN INTOLERANCE

Alergija se pojavi, ker imunski sistem odreagira preveč burno. Ob prvem stiku z alergeno snovjo (antigen) se tvorijo celice imunskega odziva imunoglobulini E (IgE), ki se vežejo na vezivno tkivo. To prvo fazo imenujemo senzbilizacija. Ob drugem stiku z antigenom se IgE vežejo z antigenom, kar sproži degranulacijo drugih celic imunskega sistema mastocitov in bazofilcev ter izločanje vnetnih mediatorjev, ki povzročajo širjenje žil, povečanje propustnosti le-teh in stimulacijo žlez. Ena od teh vnetnih snovi je histamin.


Najbolj pogoste alergije so sezonski seneni nahod, alergijski rinitis in astma.

Pojavi se kihanje, tekoč izcedek iz nosu, srbečica, solzenje. Lahko se pojavi tudi glavobol področja čela, razdražljivost, nespečnost in depresija. Pri astmi tudi otežkočeno dihanje z mokrim  kašljem z gostim izločkom.


V večini primerov astma, ki se pojavi  v obdobju otroštva,  potihne v odrali dobi.


Prehrana: Za ljudi z alergijami je pomembno, da se čim bolj izogibajo aditivom v prehrani in alergenim snovem. Zato naj bo v prehrani čim manj mleka in mlečnih izdelkov, suhomesnatih izdelkov, alkoholnih pijač, čokolade, jajc, oreščkov, morskih sadežev, jagod, kivijev in pomaranč.

Tisti ki trpijo za astmo in alergijskim rinitisom in so še modrooki, se morajo izogibati mlečninam, ker povzročajo tvorbo sluzi.


Alergija je proces, s pomočjo katerega oseba, ki spada v alergijsko prvo diatezo, skuša odstraniti odpadne snovi, ki jih ne more izločiti skozi urin, blato, pljuča in kožo. Zasičenost z odpadnimi snovmi pa je lahko tako fizična kot tudi psihična. Že stres ošibi redno čiščenje organizma in ko se organizem zasiči, se aktivira vnetje.


Ljudje z alergijami imajo najpogosteje obremenjena jetra. Tudi zato je najbolje, da znižajo vnos snovi, ki jetrom škodujejo. To so mastne mlečnine, preveč živalskih beljakovin, a tudi razhudniki (paradižnik, jajčevec in paprika) ter arašidi in orehi.


Koristila pa jim bo hrana z več zelenjave, sadja, polnovrednimi žitaricami, stročnicami, hladno stiskanimi olji, semeni, ribami, nekaj alg in koristen dodatek je tudi miso.


Številne študije potrjujejo bistveno izboljšanje alergije pri osebah, ki so spremenili prehrano.



O naturopatski terapiji in iridološki sliki pa naslednjič.

10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page