top of page

PROSENA KAŠA ZA SLADEK ZAJTRK

Updated: Jun 21, 2018



Proso skuhamo zvečer na vodi in na koncu dodamo malo himalajske soli. Tako nas čaka pripravljeno za zajtrk.

Posebej namočimo eno vrsto suhega sadja. Ko kupujemo suho sadje, pogledamo, da ni konzervansov in dodanega sladkorja. Predvsem pri rozinah izbiramo bio, ker je grozdje konvencionalne pridelave polno pesticidov.

Posebej namočimo tudi semena. Primerna so čisto vsa, a ne uporabimo vsa naenkrat.

Zjutraj proseno kašo pogrejemo, če je presuha, dodamo vodo, kokosovo maščobo in sladimo. Uporabimo med ali javorjev sirup, diabetiki pa kokosov sladkor.

Po želji si popestrimo okus s cimetom, ki pomaga uravnavati inzulinska nihanja, pogreje in suši prekomerno vlago v telesu, ki je za naše kraje precej značilna. V telo prinese sonce in tako pomaga pri artritisu, revmi in depresiji. Izberemo cejlonski cimet, ki naj bo ekološke pridelave in svetlejše barve. Od tega bomo dobili zdravilne učinkovine, saj deluje protibakterijsko, protivirusno in antimikotično.

Zelo dober okus ustvarita tudi kardamom in naravna vanilija.

Po želji lahko v kašo umešamo tudi kokosovo moko, ki je bogat vir beljakovin, zdravih maščob, topnih in netopnih vlaknin, železa in kalija. Če si zaželimo čokoladnega okusa, dodamo rožičevo moko. Posebej v ponvi na nizkem ognju brez maščobe popražimo kokosove krhlje, da zlato porumenijo in postanejo hrustljavi.

V mešalniku grobo zmlejemo eno vrsto oreščkov.

Zvečer lahko vzamemo iz zamrzovalnika gozdne borovnice ali zjutraj narežemo eno vrsto svežega sadja, ki ga lahko po želji tudi pogrejemo na nizkem ognju z malo vode in po potrebi sladimo.

Sledi sestavljanje sestavin v prekrasno žitno-sadno kašo. V lepe skodelice, najbolje prozorne za sadno kupo, damo na dno kašo. Na vrh zložimo sadje, potresemo s kokosovimi krhlji in sesekljanimi oreščki.

Proseno kašo lahko zamenjate tudi s kvinojino ali kombinirate obe. Če si želite bolj gladko teksturo, uporabite palični mešalnik. Tudi za otroke je krasen zdrav nadomestek za »čokolino«. Tako ste si pripravili zajtrk, ki je bogat z minerali, vitamini, beljakovinami in zdravo maščobo ter vlakninami. Po njem boste siti do kosila, ker vas bo oskrbel z vsem, kar potrebujete za začetek dneva in vaš krvni sladkor ne bo nihal.

259 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page