top of page

NATUROPATSKI PRISTOP ZDRAVLJENJA ARTROZE

Artroza z razliko od artritisa ni vnetna bolezen ampak degenerativna. V isto skupino spada tudi oteoporoza. Nastane, ko se sklepni hrustanec obrabi in ne opravlja več funkcije amortizatorja. Površine nasprotnih kosti sklepa tako odebelijo, nastajajo osteofiti, ki jih tvori telo v lastno obrambo, da bi zadržalo razdaljo med kostmi v sklepu.


ZNAČILNOSTI: Sklepi pri artrozi niso vroči, rdeči in topli kot pri artitisu. Značilna je jutranja rigidnost, ki po razmiganju izzveni. Sklepi bolijo bolj, ko jih preveč obremenimo in bolečina se poleže, ko počivamo. Rigidnost se pojavi tudi, ko se zaležimo. Sklepi so bčutljivi na vremenske spremembe, najbolj vlago in veter. Sklepom ustreza toplota.


TERAPIJA: Kot običajno v naturopatiji se razlikuje glede na iridološki konstitucijski tip. Po TKM so vključeni organi ledvica, ki regulirajo kosti, jetra, ki regulirajo vezi in vranica, ki regulira vezivno tkivo. Za krepitev ledvic se priporoča fižol, alge, sezam in odsvetuje sladkor. Vranico se podpre s polnozrnatimi žiti in s kuhano ne hladno surovo hrano. Trpi pri uživanju hladnih in vlažnih jedi, kot so mlečni izdelki. Jetra obožujejo zelenolistnato zelenjavo, kurkumo in miso (fermentiran pripravek na osnovi soje in žita, ki se uporablja kot začinka za zelenjavne juhe). Trpi, ko se ustvari preveč toksične vročine zaradi neustreznih živil in mastnega.

Priporočeno je redno gibanje, a odsvetovano pretirano in dolgotrajno obremenjevanje sklepov s težkimi utežmi. Korektura drže je tudi zelo pomembna.


FITOTERAPIJA:  V osnovi je potrebna drenaža sklepov, učvrstitev vezivnega tkiva, obnova hrustanca in kosti ter blaženje vnetja, če je to prisotno. Česa se bomo lotili, je odvisno od posameznikove konstitucije, da bo terapija kar najbolj učinkovita.



Možnosti: hondroitin sulfat, organski silicij/njivska preslica, hialuronska kislina, MT vražjega kremplja, MT breze, MT vinske trte, GD črnega ribeza, GD bora v primeru že prisotne osteoporoze itd.

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page