top of page

NAJPOGOSTEJŠI VZROK NABIRANJA MAŠČOBE NA TREBUHU

Kako lahko hitro ugotoviš svoje energetsko stanje ledvic in nadledvične žleze? Če se ti maščoba nabira na področju trebuha in je drugje praktično nimaš, so tvoja ledvica izčrpana. Kljub vadbi in hrani, čeprav misliš da je ta zate dobra, se ti videz v tem delu ne izboljša.


Pod energetski sistem ledvic spada tudi nadledvična žleza. Ta izloča stresne hormone kot so kortizol, adrenalin, noradrenalin in ko je utrujena, ne uspeva več ustrezno urejat odziv na stres. Seveda se tebi to najbolj pozna z občutki strahu, panike, tesnobe, utrujenostjo, ki traja ves dan, potrebo po slanih in sladkih prigrizkih ali z neješčnostjo, tudi pesimističnimi mislimi in lahko celo z apatijo in z mislimi o lastni manjvrednosti. Takšna slika je običajno takrat, ko so stresni hormoni v primanjkljaju, ko si že izgorela. Nimaš moči, da bi se spopadla z življenjem.


Običajno pa takšno stanje sledi po daljšem obdobju prekomernega izločanja stresnih hormonov, ko nadlevična žleza dela preveč in moraš to že takrat zaznati, da lahko ukrepaš. Takrat si v stresu. Tvoje delovanje je nasprotno izgorele osebe. Takrat si v prekomernem delovanju. Težko se umiriš, ne delaš nič. Misli ti stalno delajo in jih težko umiriš. Lahko se ponoči tudi zbujaš in težko zaspiš nazaj ali imaš zelo rahel spanec in se zbudiš za vsako malenkost. Si razdražljiva, vzkipljiva, netolerantna. Stres zbijaš še z večjim stresom, tako da se fizično izčrpaš z intenzivno vadbo, da začutiš umirjenost, ki je pa seveda samo trenutna in ti na daljši rok ne koristi.


Prav zaradi takšne hormonske slike ne izgubiš maščobe na trebuhu. Zato je potreben drugačen pristop, če si želiš okrepit ledvica in ojačat nadledvično žlezo. Tukaj nastopi znanje naturopatije, da z najmanj uložka dosežeš željene rezultate. Z ustrezno hrano si moraš okrepiti ledvica. Vsekakor ni to visoko proteinska živalska hrana z obilico nasičenih maščob, ki še bolj obremeni ledvica. Velika količina kislih odpadkov, ki jih takšna hrana proizvaja, preobremeni ledvica, ki so naš glavni filter za odvajanje kislin iz organizma. Zato so mlečni proizvodi in meso najslabša izbira.


Tvoj zaveznik je tudi samomasaža refleksnih točk za ledvica in nadledvično žlezo na stopalih.


Stres lahko umiriš tudi s krajšo meditacijo, ki jo narediš na sredini dneva, da se psihofizično postaviš v ravnovesje.


Najprimernejša vadba zate je kratkotrajna in vsakodnevna, ki ne bo dvignila kortizola, te ne bo izčrpala še dodatno. Ti bo pa sprožila energetski pretok in pospešila metabolizem, ki je v stresu počasen, kar je ključno pri hujšanju.

Ugotoviti moraš tudi tvoje črevesno stanje, ki je največkrat tudi porušeno in ga podkrepiti.


Z dodatki lahko tudi hitro dvigneš energetski nivo nadledvične žleze in ji pomagaš, da je bolj odporna na stres ter da se hitreje obnavlja.


Z Bachovimi esencami pa delaš v globino, kar je najpomembnejše, ker si moraš predrugačiti tvoje dojemanje sveta, ki te sedaj vodi v stres in v naslednji fazi v izgorelost. Mogoče te je preveč strah, mogoče si perfekcionistka, ki ni nikoli zadovoljna, mogoče razmišljaš preveč negativno ali si nesamozavestna, lahko si preveč tekmovalna in ljubosumna... Veliko je lahko teh vzorcev, ki te lahko peljejo v napačno smer. Pri vsaki so lahko drugi in precej zapletena kombinacija.

Z Bachovo terapijo se jim lahko pride do dna in se jih odpravi, da zaživiš svobodno. Takrat se vse uravna in tudi telo izgubi maščobo, kjer jo mora.

64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page