top of page

FIŽOL V PEČICI S KORUZNO TORTILIJO



Kuhanje stročnic: Fižol namakamo v vodi čez noč. Zjutraj vodo zamenjamo in ga skuhamo v nesoljeni vodi z dodatkom nekaj žlic jabolčnega kisa in lovorjevega lista. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki se tvori na površini. Vse stročnice kuhamo na takšen način, da so lažje prebavljive. Kuhane ohladimo in lahko jih zamrznemo, da jih imamo pripravljene za naslednjič.

Fižol v pečici: • 1 čebula • 2 korenčka • pršut • paradižnik v koščkih iz pločevinke (preverimo, da mu ni dodan sladkor)

Na olivnem olju prepražimo koščke slanine, da postanejo hrustljavi. Nato dodamo sesekljano čebulo in korenček in pražimo par minut. Solimo in popramo ter dodamo paradižnik in fižol. Vse premešamo in damo v pekač (najbolje lončen) ter radodarno prelijemo z olivnim oljem. Pečemo 45 minut na 200°C.

Tortilije: • koruzna moka • voda

250 g moke solimo in prelijemo s cca. 150 ml vroče vode. Masa se ne sme packati. Oblikujemo hlebček, ki ga razvaljamo v prej namaščenem pekaču. Narežemo na manjše kvadratke in pečemo cca. 25 minut na 180°C (ventilacijsko).

Zraven pripravimo še surovo zelenjavo in obrok je popoln.

Brez tortilj je tako pripravljen fižol primeren tudi kot večerja.

Fižol nas pogreje in oskrbi z beljakovinami. Je odlična zimska hrana. Rafinoza v fižolu spodbuja rast in aktivnost koristnih bakterij. Fitat v fižolu deluje proti raku, preprečuje nastanek ledvičnih kamnov in oksidaciji. Tudi polifenoli v fižolu so znani kot snovi z antioksidativno aktivnostjo. Poleg tega delujejo proti raku in mutacijam. Izoflavona v fižolu genistein in daidzein, naj bi bila v pomoč pri premagovanju težav v menopavzi, za sestavini fižola kamferol in kvercetin pa velja, da lahko posredno delujeta proti vnetju. Saponine povezujejo z različnimi koristnimi in zaščitnimi vplivi na zdravje s proti glivičnim in proti bakterijskim delovanjem, zniževanjem holesterola ter zaviranja rasti rakavih celic. Glukokinin v fižolu je pomemben za sladkorne bolnike, saj zmanjšuje količino sladkorja v krvi in seču za 30 – 40 %. Nekatere snovi v fižolu pospešujejo izločanje seča, vežejo, raztapljajo in odvajajo sečno kislino iz telesa, kar je priporočljivo za bolnike, ki imajo težave z ledvicami in mehurjem.

Uporaba fižolove moke pomaga pri težavah z nečisto kožo, aknami, ekcemi, lišaji, oteklinami, srbenjem kože in nosečniškimi pegami.

164 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page