top of page

DEPRESIVNI OSEBNOSTNI TIP-ENCIJAN (GENTIAN)

Ko se depresija pojavi kot posledica hujših dogodkov v življenju kot npr. smrt ljubljene osebe, ločitev, izguba službe, ne govorimo o depresivni osebnostni motnji, ampak o začasnem odzivu osebe na zunanje dogajanje, ki čez nekaj časa mine. Ko pa je takšna slika bolj ali manj močna prisotna skozi celo življenje, govorimo o depresivni osebnostni motnji.


Klinična slika:

Potrt, mračen in žalosten izgled.

Delujejo nemočno, nezaščiteno in ranljivo.

Razmišljajo pesimistično in vidijo vedno najslabši scenarij tudi za naprej.

Lahko se stopnjuje do hitre predaje ob hujših težavah, kjer bi ostali še vztrajali (GHORSE). Različni pesimistični scenariji ga pripeljejo do hujše stopnje tesnobe oz.obupa (SWEET CHESTNUT).

Se vidijo kot nepotrebne osebe, tudi ko jim gre dobro (LARCH).

So asketi in si ne privoščijo prijetnih izkušenj (PINE).

Se samoponižejejo BOR (PINE).

So pogosto žalostni oz. imajo epizode žalosti in pogosto tudi jočejo (MUSTARD).


Čeprav se številni avtorji strinjajo, da se v času odraščanja ne pojavi takšna depresija kot pri odrasli osebi, se vseeno lahko opazi številne karakteristike depresivne osebnosti že pri otroku.

Imajo žalosten in potrt izgled.

So socialno umaknjeni in nimajo veliko zanimanja za karkoli.

Delujejo nezadovoljno in ne znajo uživati.

Se počutijo neljubljeni in nesprejeti.

Ne sprejemajo tolažbe drugih.


RAZLIČNE VARIANTE PROTOTIPA


1. SLABO RAZPOLOŽENA DEPRESIVNA OSEBNOST-VRBA (WILLOW)

Se pritožujejo, so razdražljive in nezadovoljne. So zagrenjene, zamerljive in se veselijo nesreče drugih. Tudi če niso potrte, ne najdejo zadovoljstva v ničemer in nič jih ne razveseli. Esenci gentian dodamo WILLOW. Razlika z osebnostjo willow je v tem, da se včasih počutijo krive in se grajajo zaradi takšnega vedenja.


2. DEPRESIVNA OSEBA Z »DOBRIM OKUSOM«- CIKORIJA (CHICORY) IN JESENSKO VRESJE (HEATHER)

Te osebe se na slabe izkušnje odzovejo z vedenjem in izgledom, ki kaže na višji družbeni status, s katerim skušajo zapolniti njihovo nesrečo. Kupujejo stvari, si privoščijo udobje, a kar v resnici želijo, je pozornost. Zato modrujejo o njihovi eksistencialni žalosti in tako uspejo zapolniti občutek osamljenosti. Če do tega ne pride, zamenjajo taktiko in se dajo tudi v vlogo žrtve in se pomilujejo in celo samoobtožujejo. Uravnamo jih z esencama CHICORY in HEATHER. Pri tej osebnosti se najdejo tudi mnoge značilnosti histrionične osebnostne motnje in v manjši meri tudi narcistične. Zato ne bo nič narobe, če vključimo tudi esenci AGRIMONY in BEECH.


3. SAMOPONIŽUJOČA DEPRESIVNA OSEBNOST, KI IGRA VLOGO ŽRTVE- CIKORIJA (CHICORY)

Ker se bojijo zapuščenosti, ne napadajo in obtožujejo direktno, ampak uporabljajo bolj subtilne taktike. V pričakovanju kritike se samoobtožujejo. Kar v sogovorcu privede do odziva, da jih prikaže v boljši luči., da so cenjeni in ljubljeni. Poskrbijo za to, da se drugi počutijo dolžni in prevzamejo še več dolžnosti namesto njih. Esenci gentian dodamo CHICORY.


4. MEHKA DEPRESIVNA OSEBNOST-GORJUŠICA (MUSTARD)

So ujeti v obsesivni pesimizem, ki je tako močen, da imajo občutek, da se nič ne more izboljšati. Živijo v občutku popolne sivine in nihče in nič ne zmore zapolniti praznine, ki jo čutijo. Čeprav padejo v obup, je glavni psihološki element žalost, ki jo uravnamo z esenco MUSTARD.


5. NEMIRNA DEPRESIVNA OSEBNOST- PRAVI KOSTANJ (SWEET CHESTNUT) IN ČEŠNJELIKA SLJIVA (CHERRY PLUM)

Se znajdejo večkrat na meji znosnosti situacij, ki jih doživljajo. Zdi se jim, da ne zmorejo več prenašati konstantnih težav v življenju. Podpremo jih z esenco SWEET CHESTNUT, ki deluje na obup. Dodamo CHERRY PLUM za kontrolo, ker je možno, da jo izgubijo in poskusijo samomor.
87 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page