top of page

KRUH



SESTAVINE: • 500g moke • 400 ml gazirane mineralne vode (Radenska) • Sok ene limone • 2 čajni žlički vinskega kamna • 1 čajna žlička jedilne sode • 2 1/2 čajni žlički himalajske soli • 1 jušna žlica stopljene kokosove maščobe ali hladno stiskanega sezamovega olja

POSTOPEK:

1. V večji posodi zmešamo z mešalnikom vse sestavine. Uporabimo spiralasta nastavka za mešanje testa. Skupna količina tekočine naj bo cca. 500 ml. Testo se mora držati skupaj v hlebčku in se odlepiti od posode med mešanjem.

2. Hlebček postavimo vsaj za eno uro na toplo. Nato ga zopet dobro premešamo in postavimo v pekač s stranicami oz. volumnom, ki smo ga prej namastili ali dali vanj peki papir.

3. Pečemo cca. 1 uro 15 min na 200°C. Ko je pečen, ga damo ven iz pekača in zavijemo v suho krpo.

4. Kruh je priporočljivo popeči v opekaču preden ga pojemo, da gre čimveč vlage ven.

KATERO MOKO IZBRATI?

Če jo le najdemo, izberemo piriko - obliko pšenice, ki ni gensko spremenjena in jo imamo v naši genetiki, saj so jo jedli naši predniki na tem geografskem območju. Škrob, ki ga vsebuje, ne dvigne sladkorja v višave, kot škrob tipa amilopektin A današnje hibridne pšenice. Poleg tega je gluten, ki ga vsebuje, precej lažje prebavljiv, kot gluten hibridne pšenice.

Nekoliko slabši moki sta pira in kamut, a še vedno boljši kot klasična pšenica.

141 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page