SESTAVINE:
• 500g moke
• 400 ml gazirane mineralne vode (Radenska)
• Sok ene limone
• 2 čajni žlički vinskega kamna
• 1 čajna žlička jedilne sode
• 2 1/2 čajni žlički himalajske soli
• 1 jušna žlica stopljene kokosove maščobe ali hladno stiskanega sezamovega olja
POSTOPEK:
1. V večji posodi zmešamo z mešalnikom vse sestavine. Uporabimo spiralasta nastavka za mešanje testa. Skupna količina tekočine naj bo cca. 500 ml. Testo se mora držati skupaj v hlebčku in se odlepiti od posode med mešanjem.
2. Hlebček postavimo vsaj za eno uro na toplo. Nato ga zopet dobro premešamo in postavimo v pekač s stranicami oz. volumnom, ki smo ga prej namastili ali dali vanj peki papir.
3. Pečemo cca. 1 uro 15 min na 200°C.
Ko je pečen, ga damo ven iz pekača in zavijemo v suho krpo.
4. Kruh je priporočljivo popeči v opekaču preden ga pojemo, da gre čimveč vlage ven.
KATERO MOKO IZBRATI?
Če jo le najdemo, izberemo piriko - obliko pšenice, ki ni gensko spremenjena in jo imamo v naši genetiki, saj so jo jedli naši predniki na tem geografskem območju. Škrob, ki ga vsebuje, ne dvigne sladkorja v višave, kot škrob tipa amilopektin A današnje hibridne pšenice. Poleg tega je gluten, ki ga vsebuje, precej lažje prebavljiv, kot gluten hibridne pšenice.
Nekoliko slabši moki sta pira in kamut, a še vedno boljši kot klasična pšenica.
Comments