top of page

POMEN VODE in SOLI

Updated: Jun 21, 2018

Skoraj vsak od nas pozna priporočilo, da je potrebno dnevno spiti vsaj 2 litra vode. Kljub temu večina ljudi, ki jih srečam, pove, da voda ni okusna in da je skoraj ne pijejo. Namesto vode pijejo sokove, čaje, gazirane pijače ter več kav v dnevu. Res, da tudi sok poteši žejo, ampak nikakor ne more nadomestiti manjka vode v telesu.




ZAKAJ JE VODA TAKO POMEMBNA?

Če želimo, da bi se snovi, ki jih dobimo s hrano, prebavile in prešle skozi steno prebavil v krvni obtok, morajo biti kemično spremenjene. Potujejo samo, če so raztopljene v vodi. Voda kot transportno sredstvo za hranilne in druge potrebne snovi, ki po krvi pridejo do celic, tudi odnaša škodljive proizvode presnavljanja, strupe in toksine bakterij. Če vode v krvi ni dovolj, je le-ta zgoščena in omenjenih nalog ne more opravljati najbolje.

Človek dnevno izloči z urinom 1,5 l vode, preko kože 0,5 l, preko črevesja 0,3l in pljuč 0,2 l. Torej je potrebno spiti 2-2,5 l vode samo, če želimo telesu zagotoviti vodo, ki jo nujno potrebuje za svoje optimalno delovanje.

PITJE IN POGOSTO URINIRANJE

Večkrat slišim tudi: »Spijem ogromno vode in sem stalno na wc-ju!« Vendar pitje vode ni glavni vzrok za pogosto uriniranje - še več, če se voda pravilno absorbira v telesu, do pogostega uriniranja sploh ne pride. Pri tem ji pomaga sol, ki pa mora biti primerne kvalitete.

NI VSAKA SOL ENAKO KVALITETNA! Mediji nas prepričujejo, da je sol nezdrava in je človek ne potrebuje in delno je to tudi res. Kuhinjska sol je namreč rafinirana in beljena in ji je odvzeto v procesu rafinacije ogromno mineralov, da ostaneta le Na in Cl. Tako ustvarita neravnovesje znotraj in zunaj celice. V celični membrani namreč deluje sistem, ki ga imenujemo K-Na črpalka in poskrbi za ustrezno količino kalija v celici in ustrezno količino natrija zunaj nje (proces osmoze).

Ko uživamo kuhinjsko sol, se ravnovesje podre, ker natrij naraste zunaj celice in kalij pade znotraj celice ter celica nabrekne in lahko celo poči. Zato ima oseba zatečene periferne dele telesa, predvsem noge od gležnjev navzdol. Osebi je v tem primeru odsvetovana sol, kar pa povzroči, da osmoza zopet ne poteka pravilno in celica ravno tako nabrekne.

KATERA SOL JE TOREJ DOBRA ZA MOJE TELO?

Morje vsebuje enake minerale in v enakem razmerju, kot jih najdemo v človeškem telesu. Skupaj jih je kar 92, in sicer 30% natrija, 50% klora in 20% ostalih mineralov v sledeh. Temu razmerju se zelo približa tudi himalajska sol. Če manjka magnezij, voda namreč v celico sploh ne more in če manjka natrij, glukoza ne more v celico, da bi jo ta lahko izkoristila kot vir energije. Keltska sol, ki vsebuje kar 89 mineralov, je sol, ki vsebuje kar tri vrste magnezija, Mg-sulfat, Mg-klorid in Mg-bromid. Zato je precej vlažna, ker veže več vode kot ostale vrste soli.

Torej sol je še kako pomembna in človek brez nje ne more živeti! Svetujem vam, da večkrat v dnevu stopite kristal grobo mlete himalajske soli na jeziku, ko spijete pol kozarca vode. Vedno ko ste utrujeni, vam bo to pomagalo, da dobite energijo nazaj. Poskusite raje to, kot skodelico kave, ki vas še dodatno dehidrira.

Poleg tega svetujem, da pijete po požirkih in ne celoten kozarec na enkrat, da ima telo možnost vodo vsrkati. Pozimi bolje toplo vodo, poleti pa vodo sobne temperature. Nikakor ne mrzle!

Več o tem, kako lahko pitje vode pomaga pri izboljšanju raznih bolezenskih stanj, si lahko preberete tukaj: http://www.watercure.com/wondersofwater.html

317 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page