top of page

NARAVNO NAD PREHLAD

Updated: Jun 21, 2018

Dihalna obolenja so v zimskih mesecih prava nadloga. Narava nam je podarila zelo učinkovito in dostopno zdravilo, ki ga ima verjetno vsak od nas v domači kuhinji - ČEBULO. Čebula je dober vir polifenolov (flavonoidov), vitamina C, B6 in mineralov kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij in fosfor.





BOLEČE GRLO - obkladek iz čebule

Pri bolečem grlu si lahko naredite obkladek iz čebule, ki ga nosite ovitega okrog vratu vsaj 5 ur ali najbolje čez noč. Nasekljate nekaj čebule, postavite na kos blaga iz naravnega materiala, zavijete in postavite na predel grla. Čez ovijete plastično folijo za živila in pritrdite s povojem. Že prvi obkladek vam bo bistveno zmanjšal bolečino. Enak obkladek si lahko pripravite tudi za predel pljuč.


KAŠELJ - sirup iz čebule in medu

Pri kašlju je zelo učinkovit sirup iz čebule in meda. Nasekljate čebulo, jo postavite na dno manjšega steklenega kozarca, čez zalijete eno žličko meda in nadaljujete po plasteh do vrha. Čez dve uri bo pripravljen odličen sirup proti kašlju. Topil bo sluz in vam pomagal pri izkašljevanju. Spijete čajno žličko trikrat na dan. Za otroke bo dovolj pol čajne žličke trikrat dnevno.


VNETI SINUSI - hidroterapija

Vsi vemo, da so vneti sinusi res neprijetna nadloga. Ihalacija je zelo poznana, a sama izvajam hidroterapijo, ki je zelo učinkovita. Pripravimo si dve večji posodi. V eno damo vročo vodo, nekaj naravne soli in par kapljic eteričnega olja evkaliptusa ali čajevca. V drugo pa ledeno vodo. Nato pričnemo s parno kopeljo 3 minute, ki ji sledi pol minutni potop obraza do vrha čela v ledeno vodo. Postopek ponovimo petkrat. Najbolje dvakrat dnevno. Izmenjava vroče-hladnega bo pripeljala svežo kri v obolel organ in tako pospešila celjenje.


NOŽNE KOPELI

Koristne so vroče 20-minutne nožne kopeli, ker so stopala refleksna cona za glavo, prsa in trebuh.


OLIGOTERAPIJA

Pri respiratornih obolenjih se odlično obnese tudi terapija z oligoelementom bakrom in še bolje s kombinacijo baker-mangan. Ob prvih znakih vnetja zaužijemo tri ampule zaporedoma. V naslednjih 48-ih urah nadaljujemo s tremi ali dvemi na dan in kasneje z eno ampulo dnevno. Kompleks baker-mangan deluje tudi preventivno in ga lahko začnemo uživati že jeseni eno ampulo na teden. Tako bojo sluznice dihalnih poti bolj odporne.


ZDRAVJE IZHAJA IZ ČREVESJA - probiotiki

V terapijo vedno vključim tudi probiotike, ker je prav v črevesju najpomembnejši imunski odziv. Dodam tudi 2g vitamina C z bioflavonoidi na dan v več manjših dozah.


NAPITEK iz ČESNA, INGVERJA in LIMONA

Ko se nas nekaj loteva, nas praska po grlu, imamo pekoče oči, teče iz nosa in čutimo, da bomo zboleli, se lahko poslužimo naslednjega naravnega recepta.

V pol kozarca tople vode zmešamo: • 1 sesekljan česnov strok • 1/2 čajne žličke naribanega svežega ingverja • sok 1/2-1 limone • 1 kapljico 100% naravnega eteričnega olja evkaliptusa • 1/4 čajne žličke cimeta • ščepec kajenskega popra • 1 čajna žlička medu

Napitek si pripravim trikrat dnevno. Najbolje po hrani, ker česen lahko draži sluznico pri občutljivih ljudeh. Vse sestavine delujejo kot antibiotik. Kajenski poper poskrbi, da vse sestavine delujejo močneje, ker požene cirkulacijo in nikoli ne poškoduje sluznice!

Sama sem recept poskušala že večkrat in deluje!


Vse kar navajam, tudi sama izvajam na sebi in svoji družini. Vedno se pozdravimo samo s pomočjo narave, ker je človeško telo narejeno tako, da išče ravnovesje, če mu le damo ustrezne pogoje.

401 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page