top of page

KAKO PO NARAVNI POTI ZNIŽAMO PREVISOK KRVNI TLAK IN OKREPIMO SRCE



Kri drži telo pri življenju. Kjerkoli v telesu želimo vzpodbuditi celjenje, moramo poskrbeti, da pride v to področje več krvi. Kri je bogata z rdečimi in belimi krvničkami, kisikom, nutrienti, vodo in odstrani odpadke iz telesa. Srce je kot črpalka, ki s krčenjem porine kri po ožilju. Če okrepimo srce, bo pretok po ožilju močnejši. Če skrbimo, da kri ni pregosta in ožilje prehodno, bo srce lažje delovalo.

Da se kri ne zgosti preveč, lahko poskrbimo na različne načine:

PITJE USTREZNE KOLIČINE VODE

Telo dnevno odstrani do 2.5l vode, in sicer z urinom 1.5l, s potenjem 0.5l, z odvajanjem blata 0.3l in z dihanjem 0.5l. 0.5l tekočine lahko nadomestimo s sadjem in zelenjavo, preostala 2 litra morata biti v obliki čiste vode, da nadomestimo vodo, ki smo jo izgubili dan prej. Če vstanemo zgodaj in ne letimo takoj od doma, lahko že pred zajtrkom spijemo 3 kozarce vode. Najboljši čas za pitje je stran od obrokov, ker ob hrani voda redči kislino v želodcu in je zato prebavni proces počasnejši. Zaključimo pitje pol ure pred obrokom in nadaljujemo uro in pol po obroku. Če poskrbimo za hidracijo vmes, pri obroku ne bomo žejni. Pomembno je, da pijemo zelo pogosto majhne količine nehladne vode.

Izkoristek vode v telesu je večji, če ji dodamo nerafinirano polnovredno sol. Morska voda vsebuje 92 mineralov v enakih količinah in razmerjih, kot jih najdemo v krvi. Zato se tudi zelo hitro konvertira v kri. Za izdelavo kuhinjske soli, ki je največ v uporabi, se poberejo prvi kristali, ki se formirajo na površju in se pobelijo. Kuhinjska sol vsebuje skoraj samo natrij in klor in je v resnici res nevarna. Uživati bi morali polnovredno sol, kot je prisotna v naravi z vsemi minerali.

Mnogo ljudi je bolnih, ker so dehidrirani. Ob dehidraciji telo tudi stisne kapilare, da bi ostajal ustrezen krvni tlak v vitalnih notranjih organih. Nekateri ljudje pa pijejo dosti vode, ki gre hitro z urinom ven in ne pride absorbirana v celico, ker je neravnovesje mineralov. Ob uživanju večjih količin kuhinjske soli, pade koncentracija kalija v celici, naraste koncentracija natrija in celica nabrekne. Zelo podobno se zgodi, če sol popolnoma umaknemo iz hrane, ker koncentracija natrija v celici preveč pade in celica ravno tako nabrekne. Torej sta oba ekstrema nevarna in povzročata previsok krvni tlak. Rešitev je uživanje nerafinirane soli. Človek brez natrija ne more živeti, saj je tretji najpomembnejši element takoj za kisikom in vodo. Hrana brez soli nima nobene fizikalne osnove, saj že solze so slane, prav tako urin, naš pot in celo dojenček plava v maternici v slani tekočini. Natrij je tudi ključen pri prenosu sladkorja glukoze iz črevesja v kri.

2. POMANJKANJE VITAMINA D

Vitamin D služi kot prenosnik kalcija v celico. Ta pa veže nase vse ostale minerale. Zato ga upravičeno imenujemo kralj mineralov. Če vitamina D primanjkuje, kalcij in ostali minerali ne morejo v celico, zato organizem dvigne krvni tlak, da bi te tako ključne snovi lahko šle pod pritiskom v celico.

3. PREVEČ SLADKORJA IN HIBRIDNE PŠENICE V HRANI

Oboje zelo hitro razpade na velike količine glukoze, ki ne more v celico, če ni dovolj hormona insulina, natrija in magnezija. Organizem zopet dvigne tlak, da bi spravil glukozo v celico. Zaradi hibridizacije pšenice in visoke intolerance nanjo, lahko nastopi celo srčna aritmija. Vsakič ko telo zaužije nekaj, na kar je intolerantno, spremeni srčni utrip.

3. PREMALO TELESNE AKTIVNOSTI

Neaktivnost povzroči, da se kri zadržuje v notranjih organih. Ko pa postane srce aktivnejše, porine kri v okončine in tlak se lahko zniža zgolj s tem.

4. HOLESTEROL

Holesterol se postavlja na zatožno klop kot krivca kardiovaskularnih obolenj. Proizvajajo ga jetra z namenom krpanja poškodovanih žil. Te se poškodujejo zaradi različnih vzrokov, kot je kajenje, živo srebro, plesni itd. Holesterol je tisti, ki jih zakrpa. Ko se dejavniki tveganja umaknejo in človek dobi ustrezne nutriente, se holesterol zniža. Torej je le posledica in ne vzrok arterioskleroze. Holesterol je tudi ključen pri sintezi spolnih hormonov, vitamina D in hormonov nadledvične žleze, ki so odgovorni za odziv na stres. Tipično je, da oseba dobi po infarktu zdravila za zniževanje holesterola. Ker proizvodnja holesterola v jetrih poteka na isti osi kot proizvodnja koencima Q10, ki je zaščitnik srca, zdravila za zniževanje holesterola dejansko šibijo srce. Raziskave, ki bi potrjevala tezo, da nasičena maščoba povzroča obloge na žilah, v resnici ni. Obstajajo pa raziskave, ki potrjujejo ravno nasprotno, da ljudje z visoko stopnjo holesterola ne zbolijo za Alzheimerjevo boleznijo in ne trpijo za depresijo.

5. ŽIVILA, KI ZDRAVIJO

Srcu pomagamo tudi s kajenskim poprom, ker redči kri in tudi odpre kapilare, popravlja stene arterij in poveča cirkulacijo. Dobrodošla sta tudi česen in ingver, ki tudi zmanjšujeta vnetje. Kri redčijo omega 3 maščobne kisline, ki jih najdemo v orehih, lanenem semenu, chia semenih in ribah. Srce lahko okrepimo tudi z zelišči kot je glog. Če je povišan ali nižji krvni tlak, ga glog uravna, ker ojača srčno mišico. Spijemo lahko 1 liter čaja dnevno.

Na voljo imamo torej številne možnosti, da si pomagamo sami, ker je telo sposobno samoozdravitve!

Viri: Malcolm Kendrick-The great cholesterol con Dwight Landell-The great cholesterol lie

Pripravila: Tina Kobal, dr.vet.med., neonaturopatinja in članica Združenja naturopatov Slovenije

484 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page