top of page

ALI JE PRI ZDRAVLJENJU OSTEOPOROZE RES KLJUČEN KALCIJ?



Okostje ni vidno navzven, ampak je globlje v telesu zaščiteno z več plastmi mišic in kožo. Edine kosti, ki so vidne navzven, so zobje. Kosti so najtrša snov v telesu in da ostanejo takšne do smrti, potrebujejo ustrezne nutriente. Morale nas bi držati pokonci, a v resnici ni tako, ker je vedno več ljudi z zmanjšano kostno gostoto že v mlajših letih.

Velikokrat se zmotno razmišlja, da so kosti iz kalcija. V resnici so iz uravnoteženega razmerja 12-ih mineralov in 64-ih mineralov v sledeh. Tako se v kosteh najde bor, kalcij, krom, železo, magnezij, mangan, selen, žveplo, kalij, fosfor in cink. Kalcij upravičeno postavljamo na pomembno mesto, ker omogoča drugim mineralom vstop v celico.

Kako lahko torej okrepimo kosti?

Enake minerale in v enakem razmerju kot v kosteh in drugih človeških tkivih ter tekočinah, najdemo tudi v morski vodi. Morska voda vsebuje 92 mineralov. Zato si kosti lahko okrepimo z uživanjem zelo razredčene čiste morske vode ali z dodajanjem himalajske soli, ki ravno tako vsebuje vseh 92 mineralov. Ob vsakem kozarcu vode poližemo kristal himalajske soli in tako nadomestimo minerale, ki smo jih izgubili prejšnji dan. Če se veliko potimo, jih potrebujemo še več, ker je s potenjem izguba večja.

Uživajmo organsko hrano, ki je rasla na zemlji bogatejši z minerali.

Vsak dan imejmo vsaj v enem obroku temno zeleno listnato zelenjavo, ki je bogatejša z minerali kot ostala. Tudi s kuhanjem se te pomembne snovi ne izgubijo, če le ne zavržemo vode, v kateri se je zelenjava kuhala. Danes se v kuhinji veliko uporablja zelenjavne kocke, ki jedem dodajo okus. Pri večini je glavna sestavina mononatrijev glutamat, ki je zelo škodlijiv za naš organizem, predvsem možgane, saj je nevrotoksin. Zelenjava, ki je rasla na dobri zemlji, je polnega okusa in takšnih dodatkov ne potrebuje. Tudi otroke lahko naučimo, da pojejo več zelenjave. Postavite na mizo skledo zelenja preden postrežete ostalo hrano in pojejte najprej nekaj te. Ker je surova, vsebuje tudi prebavne encime in boste tako lažje prebavili ostalo kuhano hrano, ki teh nima več. Uporabite okusne domače prelive, da ji izboljšate okus. Zelo primeren za ta namen je tahini- sezamova pasta.

Izogibati se je potrebno pitju večjih količin kave, ki izpira minerale iz telesa in učinkuje zelo kislo. Kislotvorno delujejo tudi meso, mlečni izdelki, hibridna pšenica, alkohol in tobak. Če človek uživa veliko takšnih izdelkov, ustvari zelo kislo okolje v telesu. Človeški organizem je narejen tako, da vzdržuje pH krvi med 7,35 in 7,4. Če ta pade nižje, človek pade v komo in umre zaradi acidoze. Ko pH začne padati, ker ga ledvica in pljuča ne uspejo več regulirati, ima organizem obrambni mehanizem, da povleče najbolj bazičen mineral kalcij iz kosti. Kalcij pride iz kosti v obliki kalcijevega fosfata, nevtralizira kislo okolje in vzpostavi homeostazo, a ne brez posledic. Preostali kalcij se deponira na kosti, v sklepe, kar človek občuti kot artritis, putiko, ledvične kamne in žolčne kamne.

Še en dejavnik močno prispeva k razvoju osteoporoze in sicer kontracepcijske tablete, ki povzročijo dvig estrogena in padec progesterona. Progesteron je hormon, ki stimulira kostne celice-osteoblaste, da proizvajajo novo kostnino. Nič nenavadno ni, da ima mnogo žensk z osteoporozo tudi nizek nivo progesterona v telesu.

Kravje mleko je zelo bogato s kalcijem in proteini, a telo je sposobno izkoristiti le 58% teh snovi kot gorivo, ostalih 42% konča kot zelo kisel odpadek. Vsebuje v večini žveplo, ki je najbolj kisel mineral. Telo porabi kalcij v mleku za presnovo beljakovin v njem in ga za telo ne ostane nič. Zato je razumljivo, da je v deželah, kjer uživajo večje količine mlečnih izdelkov, tudi višji pojav osteoporoze. Za človeško telo dobro izkoristljiv kalcij je v naravni soli, temnozeleni listnati zelenjavi, sezamovem semenu, organsko pridelani soji in čičeriki.

K močnejšim kostem pripomore tudi vsakodnevno gibanje. Zelo primerni so poskoki, lahek tek in skleci, kjer pride do vertikalnih udarcev na kost, ki se zato jača.

Kosti se obnavljajo tako kot ostala tkiva ponoči. Najkakovostnejši spanec je med deveto in drugo uro zjutraj.

Telo je sposobno lastne obnove, če mu le damo ustrezna navodila!

Vir: Robert Thompson, The calcium lie

80 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page