Sestavine: • rdeč fižol • beli fižol • čičerika • ulovljena-divja tuna ali skuša iz steklenega kozarca • rdeča čebula • česen • meta • sol • poper • olivno olje • limona Stročnice lahko vzamemo že kuhane iz steklenega kozarca ali še bolje si jih sami skuhamo doma. Stročnice vedno prej namakamo, vodo pred kuhanjem zamenjamo in ji dodamo malo jabolčnega kisa, lovorjev list in ne solimo. Med kuhanjem lahko pobiramo peno, ki se nabira na vrhu. Ko so stročnice kuhane, vodo odlijemo in jih zopet zelo dobro speremo. Tako skuhane bojo lažje prebavljive in ne bojo povzročale napihnjenosti. Takšne lahko zamrznemo in jih imamo vedno pri roki. Čebulo narežemo na rezine, dodamo vse tri stročnice, tuno, sesekljano meto, olje, sok limone ter posolimo in popopramo. Pustimo stati 10 minut na sobni temperaturi, da se okusi spojijo. Zraven lahko postrežemo domač pirin kruh, ki ga prej popečemo in natremo s česnom. Če solato pojemo za večerjo, kruh izpustimo.
Comments