top of page

POLETJE IN TEŽKE NOGE

Vzrok so krčne žile, ki nastanejo že iz podedovane šibkosti venskega ožilja. Možnost nastanka varic pa še povečuje povečan pritisk v trebušni votlini zaradi nosečnosti, dvigovanja težkih bremen, napenjanja ob odvajanju, dolgega stanja na mestu in dolgotrajnega močnega kašlja, povečanega pritiska v portalnem venskem ožilju in jetrne ciroze. Enak vzok nastanka imajo tudi notranji in zunanji hemeroidi.


Če želimo krepke stene žil, potrebuje telo dovoljšnje količine vitaminov B skupine, vit. A, vit. E , vit. C in cinka.


Iz vidika TKM je potrebno tonificirati jetra in vranico, ker jetra poskrbijo, da je zadosten pretok v venskem ožilju in vranica za jakost stene ven.


Jetra okrepimo, da se odpovemo pretirano mastnim jedem in živilom, ki prekomerno grejejo (mleku in mlečnim izdelkom, suhomestnatim izdelkom, rdečemu mesu, čokoladi, kavi). Pri šibkih jetrih je koristno tudi zmanjšat razhudnike (jajčevci, paradižnik, parika). Vranico pa okrepimo, da se odpovemo belemu sladkorju in rafinirani moki ter omejimo uživanje tudi zdravih sladil na prvo polovico dneva.


Oligoelementi, ki vam bojo zelo pomagali so mangan-kobalt, ki poskrbi za boljšo cirkulcijo, mangan- baker, ki jača vsako šibkost in magnezij. Vsakega jemljemo na tešče 3x tedensko vsak drugi dan in žile vam bojo hvaležne.


Dodatno jih lahko okrepite z uživanjem matične tinkture ali gemoderivata iz virginiskega nepozebnika in divjega kostanja, ker oba tonificirata ožilje.


Lahko si pripravite tudi mazilo, v katerega dodate nekaj kapljic eteričnega olja ciprese, ki deluje tonično in protivnetno na vensko ožilje. Zelo dobro se kombinira z EO brina, ki deluje tudi čistilno.

V primeru hemeroidov pa je anus najpogostejše somatizacijsko področje travm, tudi starejših.  V ta namen bo pomagala Bachova esenca Star of Bethlehem. Če je vzrok v preobremenjenosti jeter s toksini pa esenca crab apple. Vnetje v prebavilih vpihne esenca holly in če je vzrok v kroničnem zaprtju in otežkočenem odvajanju pa rock water. Esence lahko uživamo v individualno pripravljeni mešanici in jih lahko dodamo tudi v kremo ali olje, s katero hemeroide tudi mažemo.

3 views0 comments

Kommentare


bottom of page