Študija na otrocih narejena v Bratisavi je odkrila, da imajo otroci, ki se prehranjujejo vegetarijansko in občasno vključijo perutnino in ribe, najvišjo vsebnost koristnih omega 3 maščobnih kislin. Vegetarijanci, ki uživajo mleko in jajca že nižjo in vsejedi še nižjo. Najnižjo stopnjo pa vegani, ki ne zaužijejo nič živalskih proizvodov.
Ljudje, ki ne uživajo rib, mesa in jajc, morajo zagotoviti dodaten vnos omega 3 m.k. Posebej morajo na to paziti noseče in doječe matere. Poporodna depresija nastopi prav zaradi pomanjkanja omega 3, ki so se v nosečnosti vse porabile za razvoj otroka in jih ni ostalo dovolj za mamine potrebe. Poleg seveda dodatnega vnosa le-teh s konopljinim, lanenim oljem itd. mora v telesu delovati tudi presnova teh maščob v izjemno pomembni maščobi omega 3 EPA in DHA. Ta presnova je precej zmanjšana, če oseba zaužije preveč žit, olj bogatih z omega 6 m.k., pregretih maščob s trans maščobami, alkohola, rafiniranih ogljikovih hidratov, ker je tako v krvi preveč sladkorja-glukoze, ki to presnovo ovira.
Poleg nenasičenih omega 3 m.k. so za človeka zelo koristne tudi kratko verižne in srednje verižne nasičene m.k., ki jih najdemo v kokosovi maščobi in maslu. Zato ker se hitro vsrkajo in jih jetra porabijo kot gorivo za pospešitev metabolizma. Tako poskrbijo za porabo maščobnih rezerv, čiščenje telesa in obnovo. Te nas ne redijo, ampak nam pomagajo hujšati. Če se seveda ne pretirava s količino.
Precej drugače je z daljšimi nasičenimi m.k. v mesu, predelanem mleku, jajcih, ki se dlje časa presnavljajo in se zato tudi lažje vgrajujejo v maščobne rezerve telesa.
So pa maščobe takšno živilo, ki nas hitro nasiti, ker pomagajo uravnati hormon lakote leptin.
Zagotovo pa se bomo zredili z uživanjem umetne maščobe, ki jo najdemo v pekovskih izdelkih kot so krekerji, prepečenci itd, margarini, namazih, sladicah itd. Zardi pregretih maščob med postopkom rafiniranja. Zaradi pregretih sicer dobrih olj kot je olivno, sezamovo itd. Takšne so težko prebavljive in jih telo skladišči in poleg tega še povzročajo vnetja.
Preveč rafiniranih ogljikovih hidratov in malo maščob tudi povzroči nabiranje kilogramov, ker gre odvečni sladkor-glukoza iz krvi v jetra, ki ga pretvorijo v maščobe. Tudi alkohol je včasih kriv za prevelik vnos sladkorja in tako nabiranje oblog.
コメント